Na protest proti čínskej politike v Tibete sa upálili ďalší Tibeťania

13.11.2012 Celý región

Peking 13. novembra (TASR) - Na protest proti politike čínskej vlády voči Tibetu sa v pondelok v čínskej provincii Čching-chaj upálili ďalší dvaja mladí Tibeťania.

Prvý z nich, 24-ročný, sa upálil počas modlitebného obradu za ženu, ktorá zomrela pri samoupálení minulý týždeň. Druhý, 18-ročný muž, spáchal samovraždu pred budovou čínskych úradov. Oba prípady sa odohrali v okrese Tchung-žen v provincii Čching-chaj. Informovali o nich exilové tibetské skupiny a v Londýne sídliaca organizácia Slobodný Tibet.

Tento mesiac sa pre smrť samoupálením na protest proti politickému, kultúrnemu a náboženského útlaku Tibeťanov zo strany Číny rozhodlo desať ľudí, čím ich počet za posledné dva roky stúpol na vyše 70; z nich najmenej 58 zomrelo. Tibeťania okrem uznania svojich práv žiadajú aj umožniť návrat ich duchovnému vodcovi 14. dalajlámovi z exilu v Indii.

Dalajláma v pondelok počas návštevy na juhojaponskom ostrove Okinawa vyzval čínsku vládu, aby vyšetrila prípady samoupaľovania sa Tibeťanov. Čínske úrady doteraz obviňovali dalajlámu z podnecovania a schvaľovania týchto činov.

Damajláma uvádza, že je proti všetkému násiliu a že samovraždy upálením sú prejavom zúfalstva a frustrácie Tibeťanov z tvrdej politiky Pekingu v tibetských regiónoch vrátane prísnych obmedzení týkajúcich sa náboženského života.
 

Vyberte región